Den naturlige veien til en lydig hund

Velkommen
Våre kurs
KURSKALENDER
Avdelinger
Instruktører
Hvorfor velge oss?
Kontakt oss
Tips og artikler
Spørsmål og svar
Instruktører søkes
Info før kurs

Bilde og Filmgalleri

 
Del |   

følg oss på facebook


 
Du er her: // Nyheter / Hvordan velge rett hund?

Hvordan velge rett hund?

Vurderer du å kjøpe deg hund? Få noen gode tips her.

Hvordan velge rett hund?
Av: Sandra Øversveen
 
Nå som du har bestemt deg for hvilken hunderase som passer deg mht. livsstil og behov er det mye å vurdere før du bestemmer deg helt.
Å kjøpe en hund på impuls kan gi deg store problemer senere; det lønner seg for deg å legge ned mye tid i forberedelser slik at du og din hund kan nyte mange lykkelige år sammen.
Hvilket individ skal du velge som ditt nye familiemedlem? Spør deg selv noen spørsmål hvor du analyserer dine behov og ønsker og les det du kommer over av informasjon om din rase, og besøk så mange utstillinger som mulig. Slik kan du komme i kontakt med andre hundeeiere som kjenner til rasen som kan gi deg gode tips og råd. Bestem deg for om du vil at hunden din skal brukes i lydighet, bruks, utstilling el. Skal du velge tispe eller hannhund? Valp eller en voksen hund? Når du skal plukke ut din valp fra kullet bør du diskutere hundens temperament med oppdretteren. En seriøs oppdretter vil hjelpe deg med valget av det rette individet i kullet og veilede deg videre i hundens liv.
De fleste oppdrettere vil at deres hunder skal komme til et kjærlig hjem og er opptatt av hvordan hunden vil få det hos deg. Så som hundens nye eier forbered deg på litt innblanding fra oppdretteren.
 
Å kjøpe en hund bør ikke være en innpulsiv handling, det er aldri lurt å forhaste seg å kjøpe den første og den søteste du finner. Jo mer tid du bruker på forberedelser, jo lykkeligere vil du bli med din nye venn. Og hvis det viser seg at hunden din ”bare” vil bli et kjæledyr, har dens bakgrunn og ditt valg betydning for fremtidlig helse og temperament. Det er alltid essensielt at du valgte en hund fra sunne og friske linjer.
 
Skal du velge ut en valp bør du se etter klare øyne, ren og blank pels uten tegn til lus eller andre utøy. Hunden bør være aktiv og leken og se frisk og rask ut. Oppdretteren skal også sende med deg en helseattest skrevet av en veterinær når valpen leveres. En seriøs oppdretter vil ha fornøyde kunder og vil derfor representere hunden bra. La din magefølelse avgjøre om dette er den rette oppdretteren for deg og skaff deg mest mulig informasjon om oppdretteren og dens hunder, og snakk med andre som har handlet hund fra samme sted. Styr unna oppdrettere som averterer hunder til lave priser siden du da mest sannsynlig vil ende opp med å betale høye veterinærutgifter, skuffelser og ikke minst hjertesorg om det skulle ende galt. Hvis du føler at noe ikke stemmer eller det er noe du ikke liker, er det bedre å lete et annet sted enn å kjøpe og angre deg senere.
Kjøp en hund som er frisk, som har blitt godt sosialisert og liker seg rundt mennesker. Hvis du ikke kan finne hunden i nærheten, ta kontakt med raseklubben eller Norsk kennel klub og spør etter flere oppdrettere av rasen. Mange oppdrettere kan sende hunden til deg via for eksempel tog eller fly. Hvis dette er et alternativ for deg bør du skaffe deg mest mulig informasjon om oppdretteren og hunden på forhånd. Mange nye hundeeiere har blitt lurt til å kjøpe hund fra utlandet og endt opp med å betale i dyre dommer for en hund som aldri dukket opp, eller en hund som ikke var som forventet.
 
Valp eller en voksen hund?
Du må finne ut om en voksen hund eller en valp er det rette for deg. Det er en fryd å se sin egen valp vokse opp fra å være en livlig, rampete liten rakker, til å bli en voksen veloppdragen hund. Men hvis du ikke har muligheten til å være hjemme å gjøre valpen hus-ren, mate den 4-5 ganger om dagen og trene på viktige ting den må lære seg, kan du velge en voksen hund. Det finnes flere seriøse organisasjoner i Norge som formidler hunder til omplassering, og flere og flere ønsker å støtte deres arbeid ved å adoptere en voksen hund.
 
Trenger du hjelp? Kontakt oss og vi vil veilede deg på veien.Print denne siden Tips en venn   
Registrer din e-postadresse for å motta informasjon om nyheter og nye hundekurs:  
   
  Kontakt oss -  Sitemap
Den naturlige veien til en lydig hund
Publiseringsløsning, nettside og Webdesign av Imbera AS