Den naturlige veien til en lydig hund

Velkommen
Våre kurs
KURSKALENDER
Avdelinger
Instruktører
Hvorfor velge oss?
Kontakt oss
Tips og artikler
Spørsmål og svar
Instruktører søkes
Info før kurs

Bilde og Filmgalleri

 
Del |   

følg oss på facebook


 
Du er her: // Nyheter / Sosialisering, hva er det?

Sosialisering, hva er det?

 

Skrevet av: Sandra Øversveen

 

Sosialisering og miljøtrening er kanskje den viktigste delen av treningen i hele hundens liv.

 

Du har kanskje allerede fått høre fra oppdretteren til valpen din om hvor viktig det er at valpen får møte andre hunder og mennesker nå. De erfaringer valpen får i tidlig alder påvirker hvordan hunden vil bli som voksen.

Valper som ikke får tilstrekkelig miljøtrening og sosial trening i ung alder, vil ofte få problemer senere i livet Du har nå frem til valpen er ca. 3 mnd. ha stor mulighet til å påvirke dette. I denne perioden utvikler valpen seg like mye som et mennesket gjør i perioden frem til vi er rundt 6-7 år.

 

Det første valpen sosialiseres med er kullsøsken. Valpens språk er genetisk, men for at dette skal bli fullt utviklet må det trenes sammen med de andre i flokken.

Å lære å kontrollere lekingen og bitingen sin er viktig for valper, og er en del av det å lære å kommunisere med andre hunder. Hvor hardt kan jeg bite før den andre valpen skriker? Bitehemming lærer valpen gjennom hele sosialiseringsperioden.

 

Mor og gjerne far er også viktige i denne perioden for læring av språk, grensesetting osv.

 

Det er også adferds-variasjoner mellom raser og individer, og det har mye å si hva slags jobb oppdretter har lagt ned og gitt valpen mulighet til å erfare når den har vært hos han/henne.

 

Etter hvert som du har fått valpen i hus må den også få møte andre hunder, mennesker og dyr slik at de også kan lære seg andre raser sitt hundespråk.

Om valpen ikke møter flere andre hunder eller mennesker i denne perioden er det større sannsynlighet for at valpen vil bli redd fremmede mennesker eller/og hunder senere.

 

Men ikke bare må valper sosialiseres på andre valper og mennesker, men husk også på barn, eldre mennesker, handikappede, personer som går med paraply, krykker, rullatorer osv. og mennesker som ser litt annerledes ut for eksempel mennesker med skjegg, lue, caps, briller og lignende. Alt lagres og ligger i hundens minne, men husk at opplevelsene må være positive, for negative opplevelse lagres også.

 

Om valpen din nå skremmes av en stor sort hund, må du sørge for at den får tilstrekkelig med positive opplevelser med snille, trygge sorte hunder fremover.

 

Sosialiser valpen litt hver dag. Hvor mye valpen må sosialiseres for å oppnå en god effekt varierer fra individ og raser og også tispas fryktatferd, kvalitet på omgivelsene m.m.

 

Understimulering i denne sensitive perioden for sosialisering kan føre til permanente atferdsproblemer i senere alder.

 

Du som hundeeier kan få en hund som er svært stabil og velfungerende resten av livet ved å legge ned litt arbeid de første månedene av valpetiden.

 

 

Miljøtrening

 

 

Miljøtreningen er vel så viktig som sosialiseringen av hunden. Og alle hunder trenger miljøtrening så tidlig som mulig, og så ofte du har mulighet.

For at hunden skal passe inn i vårt liv og vår livsstil, må den godta de utfordringer som finnes i vårt miljø.

Det kan være biler, trafikk, lyden av barn, gjenstander som beveger seg, kjøre bil, buss, trikk, ulike underlag å gå på osv.

Har du en hund som lever i byen, så er det vel så viktig for den å komme seg en tur ut på landet å oppleve traktorer, kuer, sauer osv. som en hund som lever på landet å oppleve byen.

 

Gå selv foran som en trygg leder, og la hunden få utforske å bruke den tiden den trenger på å bli kjent.

 

Din håndtering av valpen er også viktig nå. La den bli kjent med at du undersøker tenner, ører, hale osv. for evt. skader.

 

Habituering er den prosessen hvor en hund blir vandt til hendelser i miljøet som ikke er av betydning, og lærer å ignorere det.

En hund som ikke har opplevd å være i byen, eller aldri har sett en hest i den sensitive alderen kan utløse fryktreaksjoner mot dette senere.

Har den hatt en lignende opplevelse kan den takle det, men ikke fullkomment. Hunden som har opplevd byen på et tidlig stadium vil takle dette helt fint senere i livet, så sant den ikke har opplevd noe negativt.

Det er derfor viktig at du nå tar med deg valpen din i ulike miljøer, og håndterer den mye.

 

Sjekk ut våre valpekurs her


Print denne siden Tips en venn   
Registrer din e-postadresse for å motta informasjon om nyheter og nye hundekurs:  
   
  Kontakt oss -  Sitemap
Den naturlige veien til en lydig hund
Publiseringsløsning, nettside og Webdesign av Imbera AS