Den naturlige veien til en lydig hund

Velkommen
Våre kurs
Kurskalender
Avdelinger
Instruktører
Hvorfor velge oss?
Kontakt oss
Tips og artikler
Spørsmål og svar
Jobbe med hund?
Info før kurs

Bilde og Filmgalleri

 
Del |   

følg oss på facebook


 
Du er her: // Artikler / Julen er tiden for hele familien

Julen er tiden for hele familien

Av: Sandra Øversveen

Julen er en tid som skal deles med hele familien, og for mange inkluderes deres kjæledyr.

Men jeg oppfordrer folk til ikke å dele julematen med familiens hund. Det kan føre til store skader eller i verste fall død.
 


Hvert år dør flere hunder av problemer som har oppstått etter at deres eiere prøvde å gi dem en julegave eller en ekstra godbit på julekvelden.

 

Vi tror vi er snille når vi gir de en egen ”juletallerken” når vi skal kose oss med julemiddagen men det kan ende med en tur til veterinæren.

 

Juleribba kan virke som en trygg godbit å gi til sin hund, men selv kjøtt kan skade hunden hvis det er utarbeidet for mennesker.

Hunder skal ikke ha kokt bein. Kokte bein kan splintres og forårsake mye smerte og skade.

Under kokeprosessen, vil den kjemiske strukturen av bein endres, noe som gjør dem for harde for hundens mavesyre å bryte ned.

Fettet fra kokt kjøtt kan også føre til problemer i fordøyelsessystemet, spesielt hvis det har blitt kokt med salt. Dette kan gjøre at hunden føler seg veldig syk, og blir oppblåst.

 
Overspising gir oppkast og diaré og kan i de verste tilfellene medføre operasjon eller død, fordi magesekken ikke klarer å trekke seg sammen. Den må tømmes.

Husk at magen til hunden kan være følsom, og at hunder ikke skal ha krydder i maten, da dette kan føre til nyreproblemer.

Skal hunden ha bein anbefales hundebein kjøpt i dyreforretning. Men det er også mulig å få tak i gode bein hos en slakter.


Et stort saftig bein er en enkel, men og klassisk godbit for en hund. Men du skal også huske på at hunden kan få maveproblemer om den ikke er vandt med å spise slike godsaker.

Beina skal være rå, og at kokte bein bør unngås for enhver pris.

Julen er en tid da mange veterinær klinikker må forholde seg til kjæledyr som har fått problemer pga. menneskemat. Det er så lett å unngå.

 

De fleste har sikkert hørt at sjokolade er skadelig for hunder. Sjokolade, spesielt mørk sjokolade, kan gi økt hjerterytme, skjelvinger og kramper, og i ekstreme tilfeller, døden.

Jeg høres stadig om hunder som har fått i seg sjokolade, og heldigvis går dette som regel greit, men det er også tilfeller hvor hunden har dødd etter en liten bit. Så hvis hunden din har kommet over julens konfekteske, søk veterinær så raskt som mulig.


Men julen er for alle og kjæledyrene våre fortjener også en ekstra godbit i høytiden.

Jeg får stadig spørsmål om hunden kun må spise tørrfôr eller om det er greit med litt menneskemat av og til.

Jeg synes at man skal holde seg til et godt hundefòr som man kjøper hos veterinær eller i en dyreforretning. Da vet man at hunden får i seg de næringsstoffene den trenger, og man skal ikke tilsette noe ekstra vitaminer i dette.

Om man allikevel vil gi hunden noe ekstra skal man passe seg for krydder, fett osv. som det er mye av i vår mat.
Om hunden absolutt skal ha en liten bit fra dagens middag er kokt magert kjøtt greit å bruke som en spesiell godbit. Del maten opp i små biter og utnytt det til trening. Det kan fungere som en kjempebra belønning og slik kan man raskt lære inn nye ferdigheter.

Men selv magert kjøtt eller andre matvarer som en hund ikke er vant til kan forårsake magebesvær. Så når det gjelder deling av en ny godbit, er det best og ikke overdrive.


En enkel måte å sikre hunden en godbit er å kjøpe godbiter som er spesielt laget for dem. Disse får du tak i hos veterinæren eller i dyrebutikker.


Og husk, ingenting slår litt kjærlighet og hengivenhet, så ikke glem å gi kjæledyrene en skikkelig luftetur og mye kos på den store dagen.

God jul til 2 og 4 bPrint denne siden Tips en venn   
Registrer din e-postadresse for å motta informasjon om nyheter og nye hundekurs:  
   
  Kontakt oss -  Sitemap
Den naturlige veien til en lydig hund
Publiseringsløsning, nettside og Webdesign av Imbera AS