Den naturlige veien til en lydig hund

Velkommen
Våre kurs
Kurskalender
Avdelinger
Instruktører
Hvorfor velge oss?
Kontakt oss
Tips og artikler
Spørsmål og svar
Jobbe med hund?
Info før kurs

Bilde og Filmgalleri

 
Del |   

følg oss på facebook


 
Du er her: // Artikler / Før du kjøper hund

Før du kjøper hund

Av: Sandra Øversveen

Er hund det rette?

Planleggingen har kanskje allerede startet. Familien har lyst på hund. Men det er noen ting man skal tenke på før man tar det endelige valget om at hund er det rette dyret å skaffe seg.

En hund blir 10-15 år. Når dere anskaffer en hund er det for et helt hundeliv. En hund er ikke som en gjenstand man gir bort når man er lei av den eller når den ikke oppfører seg slik den skal. En hund har behov for pleie, omsorg og masse trening for at den skal bli harmonisk i sin nye flokk. Og den kan bli syk og trenge veterinær som kan koste mange tusen kroner.

Det første dere bør spørre dere selv om er:

1.      Hvorfor vil vi ha en hund? Hvis svaret er for at barnas skyld så bør dere tenke dere om den gang til. Det er alltid de voksne som skal stå til ansvar for dyret, barnas interesser og aktiviteter vil som regel forandres med tiden og husk at det er ikke alltid like morsomt og lufte hunden når det er 20 minus eller når den må ut om natten, men det er ansvar som må tas, og et barn er ikke i stand til dette alene.

 

2.      Hvor mye tid har vi til en hund? En hund krever mye jobb, og kanskje mer arbeid enn det man egentlig hadde forespeilet seg. Er dere forberedt på dette ansvaret? Hvor mye fritid dere har til hunden er avgjørende når dere skal bestemme dere. Noen raser klarer seg mye selv, mens andre kan utvikle uønsket atferd som gnaging, bjeffing og utagering om den ikke får tilstrekkelig med mosjon og aktivisering. Hvis du har en aktiv familie, trenger du en aktiv hund. Hvis du er mye stillesittende, bør du nok ikke velge en jakthund, men en rase som krever mindre.

 

3.      Hvor stor plass har vi til en hund? Store hunderaser trenger mye plass både ute og inne for å kunne utfolde seg. Mindre raser kan være mer egnet på mindre plasser. Men kjøper man seg en hund med høyt energinivå og bor på en liten plass kan hunden uansett trives om den får tilstrekkelig med trening.

 

4.      Hva vil det koste familien å ha en hund? Man kan få tak i billige hunder og dyre hunder. Noen hunder kan man også få gratis. Men det er ikke selve hunden som koster mest. En hund trenger: fòr, vaksinasjoner, jevnlige veterinærbesøk, leker, dressurkurs, pelsstell og kanskje kennelplass i perioder. Tenk på hva dere har å rutte med i dag, og hvor mye dere er villige til å sette av i mnd. på hunden.

 

5.      Har vi tid til pelsstell? Hunder trenger pelsstell uavhengig av om pelsen er krøllete, stri, kort eller røytefri. Det kan være en tung jobb å børste en lang pels hver dag, og man trenger riktig utstyr til dette slik at man ikke pådrar seg plager i rygg og nakke. Undersøk priser på utstyret dere trenger på forhånd, for dette er noe dere bør ha i hus fra start slik at man kan vende hunden til slik håndtering tidlig. En uflidd pels kan skape store problemer og smerte for hunden, som igjen kan påvirke dens atferd.

 

6.      Hvor skal dere kjøpe hund fra? Det finnes utallige hunder til salgs til enhver tid. Har dere tid og ressurser til å reise et stykke for å få tak i den rette hunden?

 

7.      Har noen i familien erfaring med hunder? Som en første gangs hundeeier, bør dere tenke på raser som er mer egnet til dette. Noen raser er for viderekommende. Fall ikke i den samme gruven som mange andre og vær ”verdensmester” fordi du hadde hund hjemme i familien som liten. Det finnes mange forskjellige hunder, og ingen er like. Man glemmer ofte den første krevende tiden og husker best hvordan hunden var på slutten når den var rolig og gammel.

 

8.      Har dere andre kjæledyr? Kommer hunden til å gå sammen med dette dyret? Har du høner, kaniner, katter el. Så bør dere velge en hund som ikke har så stort behov for å jage. Uansett hva slags hund dere velger så må dere bruke tid på trening så den ikke utvikler dårlige vaner.

                               

9.      Har noen i familien allergier? Det finnes noen hunder som passer bedre enn andre for allergikere, men man kan aldri være 100% sikker på at rasen vil passe. Allergier kan også komme fra kjønn og individer

 

10. Hva slags klima bor vi i? Skal man velge korthåret eller langhåret hund bør man tenke på hvordan hunden vil ha det i hverdagen. Bor man på et sted som store deler av året er ganske kaldt så bør man styre unna raser som har lite eller ingen pels.

 <Print denne siden Tips en venn   
Registrer din e-postadresse for å motta informasjon om nyheter og nye hundekurs:  
   
  Kontakt oss -  Sitemap
Den naturlige veien til en lydig hund
Publiseringsløsning, nettside og Webdesign av Imbera AS