Denne siden er skrevet ut på www.hundeakademiet.no - gå tilbake til tekstsiden

Hvordan lære hunden å svømme

De fleste hunderaser kan å svømme, men tro det eller ei - det kommer ikke alltid naturlig.

 

Mange hunder er redd for vann og noen våger rett og slett ikke å ta skrittet. Her er noen måter vi kan hjelpe dem.

Start i et basseng eller en innsjø hvor det ikke er bølger. Mange hunder blir utrygge hvis vannet er urolig.

Vær med hunden ut i vannet. Ta med en favorittleke og begynn med å bygge opp hundens selvtillit med leken og ros den masse når den berører vannet.

Kast leken korte avstander, og bli med hunden om den ikke våger hente den. Ikke kast den lenger enn at hunden kan gå i begynnelsen.

Benytt deg av leker som er til hunder i vann. Da slipper du overraskelsen med at leken synker når den begynner å ta inn vann, eller at hunden setter den i halsen når den svømmer.

Om hunden ikke interesserer seg for leker kan du bruke mat. Veldig få hunder kan motstå en grillpølse.

Beveg deg selv lenger ut i vannet og evt. svøm et stykke unna hunden. Om hunden tar initiativ til å komme mot deg roser du.

Om du får hunden din til deg på dypere vann kan du evt.støtte den litt med å plassere hånden din under hundens mage nær ryggen inntil han lærer å bruke beina til å holde seg flytende.

Tips og advarsler
En hunderedningsvest kan være nyttig i undervisningen , og kan bæres av hunder som feks. ikke liker å bli støttet. Kort bente hunderaser som Basset Hounds, Dachshund og Corgier kan bare svømme korte distanser. De fleste Bulldoger kan ikke svømme. Ta med en redningsvest om du skal ha med hunden på båt.

Hunder uten hale kan bruke lenger tid på å finne ut hvordan de skal manøvrere fordi de mangler "roret" som bidrar til å drive them.

Det kan være lurt å ta med en annen hund som kan å svømme om hunden ikke lager mye styr slik at den andre blir redd. Mye bølger og vannsprut kan lett skremme en mindre hund

Etterpå, må du skylle hunden med friskt vann for å få ut eventuelle bakterier eller kjemikalier.

Ikke fall for fristelsen til å dytte ut hunden i vannet eller tvinge den på noen som helt måte. Det kan gjøre hunden veldig redd for vann.

Lykke til!